شرکت دانش بنیان چیست؟ شرکتی است که با تکثیر و افزایش دانش و تکنولوژی، به توسعه علم و دانش در جامعه کمک می کند. سیستم ثبت شرکت دانش بنیان، سامانه مرکز شرکت های دانش بنیان، است و ثبت این نوع شرکت، از طریق این مرکز، پس از ثبت در سامانه اداره ثبت شرکت ها انجام می گیرد.
با توجه به مقررات امتیاز شرکت ها و موسسات دانش بنیان، موسسات خصوصی یا تعاونی هستند که به افزایش علم و ثروت در جامعه، گسترش اقتصادی بر پایه دانش و دستیابی به اهداف علمی و اقتصادی در امتداد توسعه اختراع و نوآوری و در نهایت داد و ستد نتایج تحقیقات و پیشرفت در حوزه تکنولوژی های برتر و با ارزش برای آینده تشکیل می شود.
طبق اساسنامه مصوب در ایران، شرکت دانش هدفی مانند انگیزه هیئت علمی دانشگاه ها و واحدهای تحقیقاتی برای فعالیت های بیشتر در رفع نیاز جوامع و امکان افزایش درآمد مردم کشور بر پایه تجاری سازی یافته های علمی، افزایش دست مزد های اختصاصی دانشگاه ها و واحدهای تحقیقاتی موضوع کلی فعالیت شرکت دانش را دنبال می کنند.
شرکت متمرکز بر دانش تحقیقات، روشنگری و نوآوری، مشارکت های هدفمند استراتژیک، کارآفرینی استارت آپ ها و توسعه بین المللی را پیش می برد.
معنی دانش بنیان چیست
دانش بنیان که به شرکت دانش بنیان یا بنگاه دانش نیز در جهان شناخته می شود. طبق گفته های D. Jemielniak، منشأ و دامنه این واژه نامشخص است. هیچ توافقی در مورد اینکه شرکتها تا چه اندازه باید در اساسنامه قانونی سازمان، دانشمحور باشند، وجود ندارد. با این حال، امتیازاتی برای جدا کردن شرکتهای دانشبنیان وجود دارد، زیرا در اقتصادها، دو گروه از شرکتها وجود دارد که یکی دارای نیروی کار و دیگری وابسته به دانش است.
انواع شرکت های دانش بنیان
1- شرکت هایی که اعضای آن فقط اعضای هیأت علمی دانشگاه ها هستند.
چنانچه سهام دانشگاه کمتر از 50 درصد باشد،شرکت دانش بنیان شرکتی خصوصی است که باید تابع قانون تجارت باشد و در اداره ثبت شرکت ها ثبت شود.
2. شرکت هایی که دانشگاه ها نیز در آنها سهم دارند.
چنانچه سهام دانشگاه 50% یا بیشتر باشد،شرکت دانش بنیان شرکتی دولتی است.(مهمترین اصل شرکت دانش بنیان دولتی ، اصل خدمات علمی ،فنی و تحقیقات می باشد).
توجه: در صورتی که سهام دانشگاه 50 درصد یا بیشتر باشد، شرکت دانش بنیان شرکتی دولتی است.
اهداف شرکت های دانش بنیان
1. ایجاد طرح برای به کارگیری هر چه بیشتر متخصصان دانشگاه ها واحدهای پژوهشی در ایران
2. تشویق متخصصین، پژوهشگران، دانشمندان، اعضای هیات علمی دانشگاه ها و مراکز پژوهشی برای فعالیت های بیشتر در رفع نیازهای جامعه برای انتشار فرهنگ تجاری سازی در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی
3. ترغیب واحد های اقتصادی و مراکز اجرایی به بهره برداری از یافته های پژوهشی و فناوری های شکل یافته در مراکز تحقیقات علمی
4. ارتقای فرهنگ عمومی استارت آپ ها و کارآفرینان
5. ربایش و تبدیل اندیشه ها به محصول و شغل های پایدار
محصولات دانش بنیان چیست
شرکت های دانش بنیان، از پایه و اساساً محصول تولید نمی کنند و عموماَ، مکان فیزیکی یا ماشین آلات تخصصی نیز ندارند. بلکه همیشه عده ای از افراد تحصیلکرده با دانش و با تجربه دست به تولید و نوشتن مقالات علمی می کنند که این اطلاعات، محصولات اصلی دانش بنیان محسوب شده و برایشان تولید ثروت دارد. بحث طرح های صنعتی و مالکیت معنوی تولیدات، همیشه از دلواپسی های اصلی شرکت محسوب می شود که حفظ حقوق معنوی این اطلاعات، یکی از مهم ترین مسائل حقوقی در شرکت های دانش بنیان می باشد، زیرا اصولاَ این دارایی ها قابل لمس نمی باشند. این دارایی ها می توانند توسط بقیه افراد دزدیده شود و مورد استفاده قرار گیرد.
مزایای ثبت شرکت دانش بنیان
داشتن شرکت دانش بنیان مزایای زیادی برای اعضا دارد. مزایای شرکت دانش بنیان برای صاحبین کسب و کار بسیار مهم و حیاتی میباشد و به آن میتوان به عنوان ابزار بسیار مهمی برای رشد و شکوفایی شرکت می باشد، این مزیت ها تا جایی اهمیت دارد که برخی از مدیران کسب و کار ها فقط برای دستیابی به مزایای ثبت شرکت دانش بنیان به راه اندازی کسب و کار دانش بنیان میکنند.
- دریافت کمک هزینه های مالی(وام) تا سقف 20% هزینه های شرکت با سود 4 درصد
- برخورداری از امتیازات و امکانات مربوط به شرکت در برخی مناقصات
- دریافت خدمات بصورت رایگان از شرکت های زیر مجموعه معاونت علمی و فرهنگی ریاست جمهوری
- دریافت بیمه و ضمانت نامه برای شرکت
- تعلق امریه سربازی برای تمامی اعضا و کارکنان شرکت
- در اولویت قرار گرفتن شرکت ها و موسسات دانش بنیان، برای استقرار در محل پارک های علم و فناوری، مناطق ویژه اقتصادی و یا مناطق ویژه علم و فناوری و مراکز و سازمان های رشد
- جذب سرمایه گذار دولتی و یا خصوصی
- معاف شدن از دادن مالیات به سازمان مالیات، عوارض، حقوق گمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی، به مدت پانزده سال.